las tAradas

El col·lectiu artístic las tAradas, compost per Mariaema Soler i Marta Fuertes, es va consolidar en el 2007 després de la col·laboració recíproca d’ambdues artistes. L’afinitat estètica, tècnica i temàtica van donar com resultat una experiència compartida.

las tAradas, com a nom, respon a les seves dues accepcions; tara com a defecte de fabricació i tara com a bogeria o falta de seny. Introduint així una línia de treball distesa, humorística i sarcàstica que contrasta la subtilesa estètica amb la crítica social mitjançant l’autocrítica. Una presentació poc formal que trenca amb l’habitual sobrietat en l’art i aconsegueix generar un diàleg més proper i participatiu amb l’espectador. Mitjançant un llenguatge directe i col·loquial es mostra obertament la faceta ridícula, vergonyant i lletja de l’individu. Començant per la de les pròpies artistes, ambdues representades habitualment en situacions que trenquen completament la privadesa i els protocols socials. La relació amb la llar, els canvis en el comportament dins i fora de l’espai domèstic, els convencionalismes socials i la relació amb el propi cos són alguns dels nuclis d’interès.

 

Definició de Gola_

Pecat capital per a la religió cristiana i el catolicisme, la gola és un vici del desig desordenat pel plaer connectat amb el menjar o amb la beguda. Aquest desig pot ser pecaminós de diverses formes (sempre segons els conceptes d’aquesta religió):

1. Menjar o beure a l’excés del que el cos necessita.

2. Cortejar el gust per certa classe de menjar sabent que va en detriment de la salut.

3. Consentir l’apetit per menjars o begudes costoses, especialment quan una dieta luxosa està fora de l’abast econòmic.

4. Menjar o beure voraçment donant-li més atenció al menjar que als quals ens acompanyen.

5. Malgastar el menjar estant en la mateixa categoria que la de menjar més del que necessita el cos.

……………………………………………………………………….

Alimentar-se és una necessitat vital per a l’individu susceptible de ser pervertida, de ser convertida en un vici destructiu o en una qüestió obsessiva. Una necessitat bàsica i primària que es vincula, inevitablement, al cos i al seu aspecte. I àdhuc- que segons diuen “La vida no està feta per explicar calories” el dia a dia ens demostra el contrari. La primesa en la moda ha creat un nou cànon de bellesa que les dones han de perseguir. Un extrem difícilment assolible que moltes tracten de conquistar, a força de molt esforç, i poques aconsegueixen aconseguir. En l’era del culte al cos l’acte de menjar, és avui un acte d’extrems perillosos pel seu excés o el seu defecte. Una condemna. Una qüestió bàsica que ha adquirit magnituds insospitades en la vida de les persones, més concretament de les dones. Les noies maques no mengen com a truges, és de mala educació. El menjar és a més un ritual social. I com ben hem après, viure en societat exigeix normes convivència, normes d’educació. A casa, des de petits, fan que ens apliquem en els bons costums de la taula i del menjar. Cal aprendre al més aviat possible què es pot i què no es pot fer en una taula amb més comensals:

PROHIBIT: Fer soroll en xarrupar, agafar malament els coberts, menjar amb les mans, tacar les estovalles, vessar líquids o menjar, obrir la boca en mastegar, tocar el menjar que no es va a menjar, jugar amb el menjar, parlar de certs temes de conversa, estar mal assegut, engolir massa menjar, tacar-se la cara, les mans… Una infinitat de normes que cal respectar. És per tant una qüestió de mal gust menjar sense control. A més, i sobretot, menjar engreixa. El projecte Gola, parla d’un dels set pecats cabdals. Recordem que segons el cristianisme, menjar per pur vici és una infracció, una flaquesa. Els dibuixos que es presenten per a l’esdeveniment Tea & Cake mostren a dues noies arreglades i maquillades menjant pastissos, mastegant, assaborint. Boques plenes de dolç que es vessa pertot arreu, pel pèl, per les mans, la barbeta, els llavis i el nas. Com si de nines petites es tractàs. Dues al·lotes que juguen amb el menjar, que gaudeixen per pur vici del dolç, del perfecte pastís.

GOLA las tAradas las tAradas