esther roca

L’autora utilitza vins negres i blancs de diferents anyades, així com les borres dels mateixos, amb la finalitat de treballar diferents tons i textures.

Amb el pas del temps els vins negres tendeixen a aclarir-se i els blancs adquireixen una tonalitat més fosca. El to dels vins negres passa de vermell robí, a l’inici del seu envelliment, passant per tota una varietat de vermells fins a obtenir una coloració teula clar. En els blancs el color passa d’uns reflexos verdosos i daurats, pràcticament incolor, a un color intens de groc or.

L’explicació dels canvis de color es deu al fet que els antocians (molècules responsables del color en els vins), i els tanins (responsables de l’astringència i el cos dels vins), participen simultàniament en la coloració dels vins joves. Al curs de la seva conservació, els antocians lliures desapareixen i els complexos tanins-antocianos condensats confereixen als vins vells el seu matís de tela de ceba tan característic.

Per això, totes les aquarel·les pintades amb aquests pigments sofriran canvis de color a mesura que vagin envellint, com els bons vins, fins a la seva estabilització.